Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Mi a karate?

2008.01.06

Mi a karate-do?

A karate japán szó, jelentése: üres(puszta) kéz.Alapvetően egy felfegyverzett, vagy fegyvertelen ellenféllel való küzdelem rendszere, melynek során a karatézó ember semmi mást nem használ, csak a saját testrészeit.

A karate az önvédelem határtalan formája.Célja nem az agresszió, hanem az önvédelem.Egy életmód, mely azért van, hogy segítse gyakorlóit az életük során, miközben jobb emberré válnak.A legkiválóbb személyiség, erkölcsi és pszichikai fejlődés érhető el a karate megfelelő gyakorlása során.Mivel ez a harcművészet Kínából ered, "kínai-kéz"-nek nevezték el.

Ginchin Funakoshi, a modern karate alapítója, megváltoztatta a betűket, hogy azt jelentsék "üres kéz". Azonban a jelentés mélyebben gyökerezik a szótári jelentésnél.Funakoshi mester a betűket a zen buddhista filozófiában való jelentésük alapján választotta ki, hogy azt jelentsék:"az ember kiüríti magát"(azért, hogy képes legyen új dolgokat befogadni).

 


A karatét elvileg 4 különböző részre lehet felosztani: 1. budo, 2. önvédelem, 3. testnevelési eszköz, 4. sport.

BUDO

Gyakorlói számára valójában ez egy harcművészet. Azonban ennél sokkal fontosabb az, hogy ez egy személyiség-építő mód. Az erős, fegyelmezett edzéseken keresztül megtanuljuk a kitartást, megtanuljuk fegyelmezni magunkat, megtanuljuk azt az örüralmat amire szükségünk van a napi életünk során való aktiválásban. Ahhoz, hogy valamit sikeresen végre tudj hajtani, nagyon jó koncentrálási képességre van szükséged."Jellem-Becsület-Akarat-Önuralom-Tisztelet" a mi jelszavunk. Ezeket a tulajdonságokat fejlesztve dolgozunk a karate edzéseken azért, hogy hasznosabb tagjai legyünk a közösségnek, családunknak és mindenkinek, akiket megérintünk az életünkben.

ÖNVÉDELEM

Csaknem minden testrész használható a karatéban, feltéve ha megfelelően edzett.Például a kéz önmagában tíz különböző módon használható: ütés egyenesen előre, vagy körben, hátsó ökölcsapás, az ököl ököl hátsó felének használatával, kalapács ökölcsapás, az ököl alsó felével, kés blokkolása vagy csapás nyitott kéz élének használatával, stb.Az első három ujj szorosan összezárva a nyitott kézen döfésre használható. A könyök és térd hatékonyan használható a lezárásra a küzdelemben. A karatéban számos rúgástechnika létezik. Előrerúgás és íves rúgás, melyet talpnak azon részável hajtanak végre, ami az ujjak és az ív közé esik.Oldalrúgások, lökések esetén a lábfej élét használják. Más önvédelmi formától eltérően a karatézó ember nem kerül kapcsolatba az ellenfelével, amíg nem áll készen arra, hogy véghez vigyen egy ütést, csapást vagy rúgást. Ez természetesen határozott előny számára.

 

TESTNEVELÉS

Pszichikai képzési módként a karate páratlan. Csaknem minden sport, a természetétől függően fejleszti egyik vagy másik testrészünket. Ez a karatéban nem így van. A karaet, a technikák széles választéka miatt, a test minden részét bevonja a gyakorlásba, és ezáltal egy kiegyensúlyozott és koordinált testet fejleszt. Folyamatos fizikai és pszichikai edzésekkel a test jobb és bal oldalát egyformán fejlesztjük. Alsó és felső végtagokkal egyaránt és egyforma intenzitással gyakorlunk, ezáltal egy teljesen kifejlesztett fizikai kondíciót fogunk elérni. Az emberi testnek 4 alapvető sajátossága van. Például: rugalmasság, gyorsaság, erő és állóképesség. Ezek nélkül nem vagyunk igazán egészségesek. E fizikai minőségek az életkor emelkedésével avulnak, ezért fontos, hogy valamilyen fizikai gyakorlással megtartsuk, illetve javítsuk. A karate az egyetlen olyan sport, ahol mind a 4 alapvető képesség egyformán fejlődik.

 

 

SPORT

Kumite

A karate azon felülm hogy egy rendkívüli önvédelmi mód és gyakorlat, még izgalmas sport is. Alapvetően 2 versenyszám van a karate versenyeken. Szabad küzdelem és a kata. A szabad küzdelem a boxra emlékeztet, de attól eltérően, a támadásokat röviddel az érintkezés előtt leállítják, hogy elkerüljék a valószínű sérüléseket.

 

Kata

A kata egy gyakorlatforma, melyet karate technikából állítanak össze, és előre meghatározott sorrendben mutatnak be. Különböző kéz-, láb- és test-áthelyezésekből állnak. A kata bármely irányból támadó, képzeletbeli ellenfeleken alapul, melynek száma 4-től 8-ig terjed. Több, mint 50 kata létezik. Néhány közülük viszonylag egyszerű, mások bonyolultak és nagyfokú ügyességet igényelnek. Sokak szerint a kata a karate esszenciája.